Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid en de wereld om je heen

Als je hooggevoelig bent, of hoogsensitief, dan kun je heel veel en diep en intens voelen. Ook smaken, geuren en beelden komen soms ongefilterd binnen. Dat kan heel mooi zijn, maar ook verwarrend. Hooggevoeligheid kan erg  vermoeiend zijn. Je pikt bijvoorbeeld snel de sfeer op in een ruimte of de stemming van iemand anders. Soms weet je niet of wat je voelt, van jou is of van een ander. Je kunt goed met iemand meeleven en meevoelen, maar loopt daar zelf wel eens op leeg.

Hooggevoeligheid is een aangeboren eigenschap, maar heb je soms ook moeten ontwikkelen door ervaringen in je jeugd, waardoor je ‘op scherp’ bent gaan staan. Misschien ben je geneigd je terug te trekken, angstig te worden of je overspoeld te voelen. Dan kan het helpen om te leren de volumeknoppen wat zachter te zetten, en meer bij jezelf te komen én te blijven.

Tegelijkertijd kun je je rijke innerlijke leven meer leren waarderen en je intuïtie en talenten onderkennen. Je lichaam speelt hierin een belangrijke rol, je kunt de signalen die het afgeeft meer gaan opmerken en ook hierin beter voor jezelf gaan zorgen. Zodat je in staat blijkt in deze drukke wereld jouw plaats in te nemen.